torsdag 24 september 2009

Blev inspirerad av att göra saker i glasmosaik

Jag såg i en bok att någon hade gjort en bricka med glasmosaik på. Det ville jag absolut testa. Så jag gick ner på stan och letade glasmosaik. Ja, jag åkte praktisk taget runt hela Reykjavik och tittade tills jag hittade det jag ville ha. Utbudet är tyvärr inte så stort här. Jag bor som sagt på Island. Iallafall så hittade jag lite gröna toner, svart, beige och vit. Dom köpte jag på mig och tog hem. Här är en bild på lite av glasmosaiken:



Sedan behövde jag förstås något att sätta mosaikbitarna på. Jag hittade en träbricka i samma affär som jag köpte några av mosaikbitarna.
Sedan var det bara att lägga ut ett mönster på brickan för att se så att det blev snyggt och att mönstret blev jämt. Jag testade lite olika tills jag kom fram till att jag vill ha det så här:



OBS! Det måste såklart vara mellanrum mellan bitarna så att fogen kommer ner emellan.

Så vad behöver man då för redskap och material till att göra klart det hör projektet? Jo följande:
* Glasmosaik
* Lim
* Fogmassa
* Slickepott (för att föra ner fogen mellan mosaikbitarna och jämna till efteråt)
* Disksvamp/trasa (för att torka bort överflödig fog)
* Sandpapper (för att sandpappra bort fog och lite över bitarna)
* Speciell avbitartång för glasmosaik)
* Bricka i trä eller stål
* Lack för att lacka träprylen om det är det du använder
* Ev Skyddshandskar och skyddsglasögon(så att du inte skär dig på glasbitarna när du bryter isär dom och så du inte får glasplitter i ögonen. Det går också bra att göra allt i en genomskinlig påse så skvätter inte splittret runt i rummet.

Jag började med att lacka brickan 2 ggr. Sedan lade jag ut bitarna som jag hade tänkt mig dom och sedan var det bara att stryka på lim och limma fast dom på brickan. Låt stå och torka i 2 dygn helst. Längre har jag inte kommit nu. SÅ här ser det ut med bitarna pålimmade:



Jag lägger ut fortsättingen här snart.

Jag har nämligen inte velat blanda fogmassan än eftersom jag håller på med ett till mosaikprojekt.

Jag hade en gammal träkruka, köpt på IKEA i fönstret. Jaa, tänkte jag, den gör jag mosaik på. Så jag började med att lacka den 2 ggr också. Och igår började jag lägga på ett mosaikbitarna. Det blir en sida åt gången. För mosaiken måste torka innan jag kan göra nästa sida. Annars åker dom omkring lite och ändrar plats.

Till det här projektet behövde jag använda avbitartången. Behövde nämligen halva glasmosaik bitar. Det var inte det lättaste att bryta dom på hälften. Det blir lite hur som helst. Hipp som happ. Inte jättelätt. Men jag fick iaf till några bitar som jag kan använda. Men det blev lite slösande. Tyvärr råkade jag bryta för många bitar i den mörkgröna så nu får jag sätta ihop dom igen för att mönstret ska gå jämt ut. Tänkte inte riktigt efter där. Fy på mig. Men det blir nog rätt bra ändå.
De blev ett enkelt mönster. Ränder runt hela krukan. Så här ser det ut just nu:



Två sidor har jag limmat på mosaikbitar på. Fortsättning följer.

Vi får se med spänning hur resultatet blir när jag lagt på fogen. Ojojoj. Har aldrig gjort det förut. Så hoppas det blir bra.

söndag 6 september 2009

En enkel tavla på väggen målad

Jag fick lust att måla en tavla i akryl så jag köpte ett par gröna akrylfärger. Vitt och brunt hade jag hemma och sen sprutade jag ut lite färg å drog runt med en spade. Voila, så här blev det:



Inte så avancerat men kul var det. Och snabbt gick det. Den passar i vårat gröna vardagsrum.